Energian tuonti Venäjältä on lopetettava

Kun Venäjä valloitti Krimin ja aloitti aluevalloitukset ja vuosia kestäneen sodankäynnin Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla, Euroopan unioni, Yhdysvallat ja tietyt muut maat vastasivat Venäjän toimintaan pakotteilla. Yhdessä Venäjän vastapakotteiden kanssa pakotesota muodosti ongelmia etenkin tiettyjen, Venäjän-kaupasta riippuvaisten maiden talouksille. Tilanne kuitenkin vakiintui eikä pakotteita ulotettu koskemaan Venäjän kansantalouden tärkeintä alaa, energiasektoria, saati että se olisi yltynyt täydeksi kauppasaarroksi. Viime vuosina jotkut korkea-arvoiset EU-maiden johtajat, kuten Ranskan presidentti Macron toukokuussa 2021, ovat epäilleet pakotteiden toimivuutta. Hän ei siis ehdottanut pakotteista luopumista, mutta sanoi etteivät pakotteet ole muuttaneet Venäjän käytöstä ja epäili, olisiko pakotteiden lisäämisestäkään hyötyä.

Helmikuussa 2022 Venäjä laajensi vuonna 2014 aloittamansa sodan koko Ukrainaan ja käynnisti täysimittaisen naapurimaansa valloituksen. Tässä vaiheessa Euroopan unioni vastasi yllättävän nopeasti ja laajasti asettamalla Venäjälle suuren määrän pakotteita, joita ollaan vähän väliä lisätty, kun Venäjän valloitus Ukrainassa on vain jatkunut. Helppojen ja vaikuttavien pakotteiden tie on kuitenkin kuljettu loppuun. Jatkossa voidaan lisätä erinäisiä pakotteita ja tukkia aukkoja, joita nykyisestä kokonaisuudesta löytyy. On kuitenkin hyvä tiedostaa Venäjän energia-alan ratkaisevan suuri merkitys maan taloudelle ja siten valtion ja sen sotakoneiston mahdollistajana – etenkin Saksan, Italian ja Unkarin vastustuksen vuoksi energiaa ei olla ottamassa pakotteiden piiriin. Nämä maat ovat itse riippuvaisia Venäjän energiasta. Yhdysvallat ja Britannia kielsivät jo venäläisen energian tuonnin, mutta ne eivät olleetkaan niin riippuvaisia Venäjästä. Ja kun EU ei ole kieltämässä energiakauppaa Venäjän kanssa, ei Venäjän suurimpia pankkeja Sberbankia ja Gazprombankia irroteta Swift-järjestelmästä, koska ilman niitä energiakauppaa Venäjän kanssa ei voi käydä. Paljon esillä pidetty ja valtavan suurena rangaistuksena pidetty Venäjän erottaminen Swift-pankkijärjestelmästä jäi torsoksi, kun se koskikin vain tiettyä seitsemää venäläistä pankkia eikä koko alaa.

Mitä seuraavaksi? Pakotteita luultavasti kiristetään jonkin verran, mutta välittömästi nähtävissä ei ole, että ratkaisevia kiristyksiä olisi tulossa. Saksalaiset lähteet kommentoivat tänään, että maan kanta Venäjän energiapakotteisiin pysyy kielteisenä, ellei Venäjä sitten iske kemiallisilla aseilla tai ydinaseilla. Hyvä tietenkin, että tässä vaiheessa ylitettäisiin jokin raja, mutta Venäjä on tehnyt jo yhtä jos toista – olisi aika näyttää, että viimeinen raja ylitettiin viimeistään helmikuussa 2022. Ollaan vaarallisilla vesillä, jos aiotaan vain odottaa, kunnes Venäjä aloittaa joukkotuhoaseiden käytön. Nyt meneillään oleva Mariupolin piiritys yksinään on silmitön teurastus, jossa Venäjä on eittämättä syyllistynyt moneen kertaan sotarikoksiin. Tässä vaiheessa on vaarallista ottaa asenteeksi, että kovempia pakotteita säästetään jonkin vielä pahemman varalle.

Kannatan siis mahdollisimman pikaista energiantuonnin täyskieltoa Venäjältä ja Swift-järjestelmästä sulkemisen laajentamista kaikkiin venäläisiin pankkeihin. Nämä olisivat tehokkaita toimia, jotka maksaisivat tietenkin Saksalle, Italialle ja Unkarille, kuten ne maksaisivat Suomellekin, mutta vaihtoehtoisia energiantoimittajia olisi mahdollista löytää ja suurin ongelma tulisi energian nousevista hinnoista, jossa asiassa valtiot joutuisivat pelastamaan kotitalouksia, kuljetusalaa ja teollisuutta – mutta meneillään oli energiakriisi jo ennen Venäjän hyökkäystä ja valtiot joutuvat pelastamaan energian hinnasta kärsiviä kansalaisiaan joka tapauksessa. Vähintä mitä voimme tehdä on olla maksamatta sitä korkeaa hintaa Venäjän valtion kukkaroon. Meidän vaikeutemme olisivat kuitenkin pieniä verrattuna Venäjään, jolle energianvienti Eurooppaan merkitsee paljon. Energian tuonnin lopettaminen Venäjältä vahingoittaisi paljon enemmän Venäjän taloutta.

Energiateollisuuden johtajalla Joona Turtiaisella oli energiasta ja Venäjästä Suomen kannalta rohkaiseva tviittiketju. Hän arvioi, että Venäjän energian ”korvaaminen on vaativaa ja nostaa polttoainekustannuksia, mutta on mahdollista”. Suurin merkitys on öljyntuonnissa, jossa kaksi kolmasosaa öljystä tulee Venäjältä, mutta Neste on jo ilmoittanut hankkivansa jatkossa öljynsä Venäjän sijasta Pohjanmereltä. Sähköstä vain kymmenen prosenttia tulee Venäjältä. Jo Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin ottaminen kesään mennessä täyteen sähköntuotantokykyynsä parantaa huomattavasti tilannettamme. Myös kaasua voidaan nykyään tuoda muualta kuin Venäjältä eikä suomalainen yhteiskunta ole niin riippuvainen kaasusta kuin vaikkapa Saksa.

Energian tuonnin lopettaminen Venäjältä olisi pakotteen lisäksi myös oman turvallisuutemme kannalta tärkeää. Venäjään ei voi luottaa ja riippuvuus siitä on vaarallista. Energia-ala on yhteiskunnan toiminnan kannalta aivan keskeinen. Tällaisessa asiassa emme saa olla Venäjän armoilla. Olisi tietenkin hyvä, jos energiakielto olisi mahdollisimman laaja ja mm. Saksa saataisiin siihen mukaan. Mutta koska kyseessä ei ole pelkkä rangaistus Venäjälle vaan pelissä on myös kansallinen turvallisuutemme, Suomi voi ja meidän kannattaa toimia asiassa myös yksin, jos Saksa ei haluakaan. Suomen tulee välittömästi kieltää energiantuonti Venäjältä.